Tutaj jesteś

Ochrona przed stresem oksydacyjnym – jak zadbać o siebie na co dzień?

16 marca, 2025 Zdrowie Ochrona przed stresem oksydacyjnym


Każdego dnia warto dbać o swój organizm i traktować go niczym świątynię – w końcu ma Ci posłużyć przez wiele lat. Kluczem do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia jest zdrowa i zbilansowana dieta, a także higieniczny tryb życia. Jednym z największych zagrożeń, którego nie widać z zewnątrz jest stres oksydacyjny. Czym jest i jak skutecznie chronić się przed nim na co dzień? Sprawdź!

Czym jest stres oksydacyjny?

Coraz więcej mówi się o stresie oksydacyjnym, jednak czym tak naprawdę jest? To stan, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi między produkcją i przyswajaniem wolnych rodników tlenowych (jest to nazwa dla reaktywnych form tlenu) w komórkach organizmu i tkankach, a zdolnością systemu antyoksydacyjnego do ich wymiatania.

Każdy z oksydantów posiada wolny, niesparowany elektron. Szuka więc komórki, której może odebrać elektron i przyłączyć go do swojej pary. Dochodzi wówczas do uszkodzenia zdrowych komórek – jej białek, tłuszczów, jak również kodu DNA. 

Reaktywne formy tlenu najczęściej powstają na skutek procesów fizjologicznych zachodzących w komórkach. Jeśli są one kontrolowane – nie ma problemu. Pojawia się on natomiast wtedy, gdy powstaje ich nadmierna ilość.

Przyczyny stresu oksydacyjnego

Wśród najczęstszych przyczyn powstawania stresu oksydacyjnego można wymienić czynniki środowiskowe takie jak np.:

  • dym papierosowy,

  • spożywanie alkoholu,

  • nadmierna ilość cukrów prostych w diecie,

  • nadmierne spożywanie kwasów tłuszczowych nasyconych,

  • sięganie po przetworzoną żywność,

  • promieniowanie UV,

  • kontakt z metalami ciężkimi,

  • zanieczyszczenie powietrza,

  • nadmierna aktywność fizyczna,

  • przewlekły stres,

  • niektóre leki.

Objawy i skutki stresu oksydacyjnego

Jak rozpoznać stres oksydacyjny? Najczęściej nie daje on jednoznacznych objawów. Może jednak przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób cywilizacyjnych, układu sercowo-naczyniowego, jak również nerwowego.

Wśród najczęściej wymienianych są m.in.:

  • cukrzyca,

  • miażdżyca,

  • choroby nowotworowe,

  • choroby neurodegeneracyjne (np. Alzheimer).

Co więcej, stres oksydacyjny w dużej mierze przyczynia się do osłabienia funkcjonowania układu odpornościowego. Upośledza jego odpowiedź na zagrożenia w postaci drobnoustrojów chorobotwórczych. Do tego zwiększa ryzyko występowania stanów zapalnych.

zdj: oliwa-oliwa polifenolowa
.jpg

Czym są antyoksydanty i w jakich produktach ich szukać?

Jak chronić się przed stresem oksydacyjnym? Warto przede wszystkim zadbać o zdrowy styl życia. Zacząć się ruszać, zrezygnować z używek i fast foodów, a także dostarczać swojemu organizmowi odpowiedniej dawki snu.

W Twojej diecie nie powinno też zabraknąć produktów, które są cennym źródłem antyoksydantów. Są to składniki, które wspomagają regenerację komórek. Mogą przyjmować różne formy – od witamin i soli mineralnych, po polifenole, antocyjany czy flawonoidy.

Źródłem antyoksydantów powinna być przede wszystkim Twoja dieta. Stawiaj na żywność, która zawiera witaminę A. Znajdziesz ją np. w marchewkach, kurzych żółtkach czy też podrobach. Nie bagatelizuj roli witaminy C – nie dość, że ułatwia wchłanianie żelaza, to w dodatku zwalcza wolne rodniki. Sięgnij po owoce cytrusowe, czarną porzeczkę, jagodę kamczacką, kiszonki, paprykę i brokuły.

Silnym antyoksydantem jest również witamina E – potocznie określana witaminą młodości. Jej duże ilości zawierają m.in. orzechy laskowe, oliwa z oliwek czy też kiełki.

Doceń potencjał minerałów – selenu i cynku. Oprócz tego nie rezygnuj z pomidorów – w postaci świeżych okazów, przetworów czy zup. Zawierają bowiem likopen, który działa przeciwutleniająco.

Suplementy antyoksydacyjne – co wybrać?

Jadłospis oparty na produktach bogatych w antyoksydanty to jedno. Możesz wspomóc swój organizm również poprzez suplementy antyoksydacyjne. Może to być odpowiednie rozwiązanie dla Ciebie, jeśli nie jesteś w stanie dostarczyć ich swojemu organizmowi wraz z dietą – np. z uwagi na porę roku, dietę eliminacyjną czy alergie pokarmowe.

Wśród produktów, które powinny zwrócić Twoją uwagę znajduje się tran. Olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego jest przede wszystkim źródłem kwasów omega-3 i witaminy D, ale dobrej klasy suplementy zawierają również witaminę A.

Ponadto w Twojej kuchni na stałe powinna zagościć oliwa polifenolowa. Jest nie tylko smaczna i nadaje się do wielu zastosowań w kuchni, ale przede wszystkim doceń ją za wysoką zawartość polifenoli. Sięgnij także po oleje funkcyjne, w tym olej omega-3 z kompleksem Fenactive®. To cenne źródło polifenoli, jak również antocyjanów.

Artykuł sponsorowany

Redakcja sgesport.pl

Grupa pasjonatów sportu oraz turystyki. W naszych artykułach dzielimy się wiedzą oraz doświadczeniem ze świata turystyki, sportu, zdrowia oraz rozrywki cyfrowej.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?